Search
Close this search box.
Logo Parsiforex
Search
Close this search box.
امواج الیوت در تحلیل تکنیکال

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال

سطح آموزش: مقدماتی

امواج الیوت چیست؟

در تحلیل تکنیکال، استفاده از امواج الیوت یکی از روش‌های مهم برای پیش‌بینی حرکت قیمت در بازارهای مالی است. این روش بر اساس تئوری موج‌های الیوت توسعه یافته است که توسط رالف نلسون الیوت در دهه ۱۹۳۰ معرفی شد.

بر اساس این تئوری، قیمت هر دارایی در بازار بورسی به صورت الگوهای متوالی موج‌های الیوت حرکت می‌کند. این موج‌ها شامل موج صعودی (موج الیوت بالا) و موج نزولی (موج الیوت پایین) است. با استفاده از تحلیل امواج الیوت، می‌توان الگوهای قیمتی را شناسایی کرده و پیش‌بینی کرد که بازار در چه جهتی حرکت خواهد کرد.

این روش تحلیلی بر اساس پنج موج اصلی الیوت، که به عنوان موج‌های اصلی یا موج‌های مادر شناخته می‌شوند، بنا شده است. این پنج موج شامل سه موج صعودی (موج ۱، موج ۳ و موج ۵) و دو موج نزولی (موج ۲ و موج ۴) می‌باشد. این الگوها به صورت تکراری در زمان مشاهده می‌شوند و امکان تشخیص نقاط ورود و خروج از بازار را فراهم می‌کنند.

استفاده از امواج الیوت در تحلیل تکنیکال به ترکیبی از بررسی میزان طول و نسبت زمانی موج‌ها، استفاده از ابزارهای فنی مانند خطوط روند، نمودارهای شکل‌های معروف و دیگر ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال تکیه می‌کند. با استفاده از این روش، می‌توان نقاط ورود و خروج از بازار را تعیین کرده و استراتژی‌های معامله‌گری را برنامه‌ریزی کرد.

در نتیجه، استفاده از امواج الیوت در تحلیل تکنیکال می‌تواند به معامله‌گران و سرمایه‌گذاران کمک کند تا تصمیمات خرید و فروش خود را بر اساس الگوهای قیمتی موج‌های الیوت بگیرند و سود بیشتری را در بازارهای مالی به دست آورند.

امواج الیوت مجموعه ای از حرکات قیمت به سمت بالا و پایین هستند که الگوهای متمایزی را تشکیل می دهند. بر اساس نظریه، این امواج از دو نوع تشکیل شده اند: امواج تکانشی و امواج اصلاحی. امواج تکانشی جهت روند اصلی را نشان می دهند، در حالی که امواج اصلاحی تغییر موقت قیمت در برابر روند اصلی هستند.

امواج تکانشی بیشتر به پنج موج با برچسب های ۱، ۲، ۳، ۴ و ۵ تقسیم می شوند، در حالی که امواج اصلاحی به سه موج با نام های A، B و C تقسیم می شوند. این امواج ساختاری به نام چرخه موج الیوت ایجاد می کنند.

قوانین  اصلی امواج الیوت

قانون اول: موج دوم، هیچگاه به طور صد در صد موج یک را اصلاح نمی‌کند.

قانون دوم: موج سوم، هیچگاه کوتاه‌ترین موج محرک نیست و باید حتما از یکی از امواج یک و یا پنج بزرگ‌تر باشد.

قانون سوم: موج چهار، هیچگاه به قلمرو موج یک نفوذ نمی‌کند.

قانون اول امواج الیوت

موج دوم هیچگاه نمی‌تواند صد در صد موج یک را اصلاح کند.چون اگر صد در صد موج یک را اصلاح کند، دیگر موج اصلاحی نیست و خودش یک حرکت محسوب می‌شود.در تصویر زیر یکی از قوانین اصلی امواج الیوت نقض شده است و این موج شماری باطل می‌باشد.

قوانین امواج الیوت

در تصویر زیر، نمونه صحیح یک حرکت پنج موجی نمایش داده شده است که در آن قانون اول رعایت شده است و موج دوم کوچکتر از موج اول است.

امواج الیوت

قانون دوم

موج سوم هیچگاه نباید کوتاه‌ترین موج باشد و باید حتما از یکی از امواج ۱ و ۵ بزرگتر باشد. در تصویر زیر یکی از قوانین اصلی امواج الیوت نقض شده است و این موج شماری باطل است، چون موج سوم از موج‌های ۱ و ۵ کوتاه‌تر است.

امواج الیوت در تحلیل تکنیکال

در تصویر زیر، نمونه صحیح یک حرکت پنچ‌موجی را مشاهده می‌کنید که در آن قانون دوم رعایت شده است و موج سوم، کوتاه‎‌ترین موج نیست.موج سوم به طور معمول بزرگترین موج است. اما اگر فقط از یکی از امواج یک یا پنج بزرگ‌تر باشد کافی است والزامی نیست که حتما بزرگ‌ترین موج باشد.

امواج الیوت و کاربرد آن

 

این قوانین سه‌گانه برای حرکات ایمپالسی یا جنبشی می‌باشد.دو نوع حرکت دیگر داریم که در آن این قوانین الزاما نباید رعایت شوند، که در ادامه آموزش خواهیم داد.

قانون سوم

موج چهار هیچگاه به قلمرو موج یک نفوذ نمی‌کند.

در تصویر زیر یک حرکت پنج موجی را مشاهده می‌کنید که قانون سوم امواج الیوت را نقض کرده است و این موج شماری باطل است چون موج چهارم با موج اول، همپوشانی و تداخل دارد.

امواج الیوت در فارکس

در تصویر زیر، نمونه صحیح موج شماری نمایش داده شد که موج چهارم با موج اول تداخل ندارد.موج سوم، کوتاه‌ترین موج محرک نیست و از موج یک بزرگ‌تر است و موج دوم صد در صد موج یکم را اصلاح نکرده است که هر سه قانون موج شماری رعایت شده است.

امواج الیوت در فارکس

 

 

کشیدگی در امواج الیوت

در بازارهای یک طرفه ممکن است خریدار بسیار قوی‌تر باشد و باعث شود یکی از موج‌های محرک ۱ یا ۳ یا ۵ کشیده و طولانی شود که معمولا این اتفاق در موج ۳ رخ می‌دهد.چون این موج معمولا قوی‌ترین موج بازار است.

در تصویر زیر یک مثال از کشیدگی رامشاهده می‌کنید که در ریز موج ۳ از موج سوم اصلی اتفاق افتاده است.

ریز موج الیوت

کوتاه‌شدگی در امواج الیوت

کوتاه‌شدگی معمولا در موج ۵ اتفاق می‌افتد. به این ترتیب که در انتهای یک روند خریداران از قدرت کافی برخوردار نیستند و موج پنجم از سقف موج سوم عبور می‌کند که به این اتفاق اصطلاحا کوتاه‌شدگی می‌گویند.اگر موج سوم دچار کشیدگی شود، احتمال کوتاه‌شدگی در موج ۵ بیشتر است. در عین حال اگر در موج پنجم شاهد کوتاه‌شدگی باشیم، موج پنجم حداقل باید ۷۰% موج چهارم،بع بالا برگردد.

کوتاه‌شدگی در امواج الیوت

ویژگی‌های امواج الیوت

موج یک: این موج از ۵ ریز موج تشکیل شده است.قدرت این موج معمولا بستگی به روند قبلی دارد. اگر ریزش قبلی پر قدرت باشد، معمولا موج یکم هم پر قدرت برمی‌گردد و اگر در روند قبلی قیمت به صورت آهسته پایین آمده باشد، معمولا موج یکم هم قدرت کمتری دارد.

تشخیص این موج کار سختی است و شرط الزامی‌اش این است که موج بعدی از کف این موج پایین‌تر نرود، چون موج دوم هیچگاه ۱۰۰% موج یک را اصلاح نمی‌کند.اگر موج دوم تمام موج یک را اصلاح کرد پس موج قبلی اصلا موج یک نیوده است.

موج دوم: این موج از سه ریز موج تشکیل شده است که ریز موج A شامل پنج ریز موج و ریز موج B شامل سه ریز موج و ریز موج C شامل پنج ریز موج می‌باشد.این موج هیچگاه نباید ۱۰۰% موجو را اصلاح کند.اگر اصلاح کرد، نه موج قبلی موج یک بوده و نه این موج، دومین موج بوده است.

در بیشتر موارد این موج حدود ۶۱.۸% موج A را اصلاح می‌کند و در حالت عادی اصلاحی تقریبا بین ۵۰ تا ۷۰ درصد را انجام می‌دهد.

موج سوم: معمولا موج سوم، سودده‌ترین موج بازار است. الیوت می‌گوید: ” اگر این موج را بتوانید بگیرید، پولدار خواهید شد.” این موج از ۵ ریز موج تشکیل شده و حداکثر می‌تواند تا ۶۱.۸% موج یکم منبسط شود.

معمولا شیب این موج به دلیل قدرت بالای خریدار از موج یکم بیشتر است. در این موج معمولا حجم معاملات افزایش می‌یابد و با وجود اینکه اندیکاتور RSI اشباع خرید را نشان می‌دهد اما قیمت به روند خود ادامه می‎دهد.

موج چهارم: این موج معمولا ۲۳ الی ۳۸ درصد از موج سوم را اصلاح می‌کند اما گاهی اوقات تا ۵۰% هم مشاهده می‌کنیم که موج سوم را اصلاح کرده است.

بر اساس قانون تناوب، اگر اصلاح موج دوم به صورت ساده و سریع، مثلا زیگزاگ باشد اصلاح موج چهارم باید از نوع پیچیده باشد و پیچیدگی بیشتری نسبت به موج دو داشته باشد.اگر اصلاح موج دوم از نوع اصلاح پیچیده باشد، اصلاح موج چهارم باید ساده و سریع مثلا زگزاگ باشد.چون بر اساس قانون تناوب اصلاح موج چهارم با موج دوم از لحاظ ساختاری باید تفاوت داشته باشد.

موج پنجم: این موج آخرین موج ایمپالس است. هیچ الزامی ندارد از سقف موج سه عبور کند.در این موج معمولا در اندیکاتورها واگرایی رویت می‌شود که هشدار می‌دهند احتمال تغییر روند بالاست.

معمولا در این موج بازار شایعات داغ می‌شود. خوش‌بینی زیادی نسبت به بازار ایجاد می‌شود.طول این موج در حدود ۳۸ الی ۶۱ درصد موج سوم است که معمولا شیب کمتری نسبت به موج سوم دارد و ممکن است الگوهایی مانند مثلث شاهد باشیم.

افراد تازه کار معمولا در این موج وارد بازار می‌شوند که اکثرا هم متضرر می‌شوند.

پنج موج جنبشی اصلی معمولا با سه موج در قالب A , B , C اصلاح می‌شوند که در ادامه به ویژگی‌های این سه موج می‌پردازیم.

ویژگی‌های امواج اصلاحی

موج A: اولین موج اصلاحی بعد از پایان یک روند است که از یک ریز موج تشکیل شده است.

امواج اصلاحی الیوت

موج B: این موج از سه ریز موج تشکیل شده است و گاهی هم ممکن است از ابتدای موج A بالا برود. این موج به این دلیل که گاهی از موج قبلی بلند‌تر است، معامله‌گر را به اشتباه می‌اندازد.این موج معمولا ۳۸ الی ۶۱ درصد موج قبلی را اصلاح می‌کند اما حتی اگر بزرگ‌تر از موج قبلی باشد موج شماری نقض نمی‌شود.

موج C: از ۵ ریز موج تشکیل شده است.اگر اصلاح از نوع پیچیده نباشد و نوع ساده آن را شاهد باشیم، معمولا این موج قدرت زیادی دارد و در اکثر مواقع این موج بین ۱۰۰ الی ۱۲۳ درصد موج A منبسط می‌شود و حتی گاهی اوقات ممکن است طول آن به ۲.۶۱ برابر موج A هم برسد.

اگر موج A ریزش بسیار سنگینی کند، احتمال اینکه در موج C ریزش آرام‌تری را شاهد باشیم زیاد است.

برای مطالعه مطالب بیشتر در مورد امواج الیوت و دریافت تحلیل و سیگنال‌های معاملاتی در بروکر آمارکتس ثبت نام و افتتاح حساب انجام دهید.

گپ و گفتگو این مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *